DIRECTOR

WhatsApp Image 2023-04-08 at 13.34.29

ESTEBAN DONADÍO
Gornals 23 – sobreàtic 2ª – Reus
Tel: 626670653
donaquito@gmail.com

Professor de Música amb especialització en guitarra clàssica per la “Universidad Autónoma de Entre Ríos”, Argentina. Amb aquest instrument ha fet la seva carrera de intèrpret de música clàssica i d’altres estils, participant en conjunts instrumentals i vocals.

Ha desenvolupat també una llarga trajectòria com a cantant i director  de diferents corals argentines, actuant en festivals i trobades corals a Cuba, Brasil, Xile i Uruguai, prosseguint aquesta tasca actualmente a Catalunya, on resideix des de fa vint anys.

Té, a més a més, una ampla carrera com a bateria, (el seu primer instrument), percussionista, docent, arranjador i intèrpret d’instruments típics llatinoamericans.

Alguns dels seus professors, amb els qui va fer classes de manera permanent o dins de cursos són: Eduardo Isaac i Eduardo Egüez en guitarra,  Mónica Cosachov en interpretació musical, Néstor Zadoff i Werner Pfaff en direcció coral, Horacio López en percussió, Juan Falú i Hilda Herrera en música argentina,  Javier Romero Naranjo en percussió corporal, entre d’altres.

A Catalunya va dirigir les corals Tídelem i d’adults de l’Escola Municipal de Música de Nou Barris, a Barcelona. Ha participat com arranjador i director assistent de la prestigiosa coral “Orfeó Gracienc” de Barcelona, sota la direcció de Poire Vallvé.  Ha integrat els grups vocals “Trama”, “Americantus”, “Son del sur” i “Vokalis”; amb els que ha desenvolupat repertoris de música antiga, barroca, clàssica, contemporània i folklòrica, i amb els que ha actuat al País Basc, Salamanca, Catalunya i França. Va formar part com a cantant del Cor Ciutat de Tarragona dirigit per Josep Prats. Actualment, i a més de la coral “Veus de la Terra”, dirigeix la coral femenina Acords, també de Reus, i actua com a cantant a  l”Ensemble Vocal “Félix Mendelssohn”, sota la direcció de l’Albert Galcerà.

Com a docent, va portar endavant al llarg de deu anys un taller d’iniciació a la tècnica de la veu a la Universitat Autònoma de Barcelona i dona classes de guitarra, llenguatge musical i coral a escoles de música.

Com a intèrpret solista va començar a treballar fa uns anys amb cançons de la seva pròpia autoria, les que va anar gravant i presentant en diferents escenaris de Catalunya i Argentina. Les seves cançons es nodreixen amb els estils tradicionals i moderns de la música llatinoamericana barrejats amb trets propis recollits a Catalunya, dels seus cantautors i les músiques de la Mediterrània.

Fa uns anys va editar un volum amb les seves obres per a guitarra solista, inspirades en la música tradicional argentina, on presenta un variat recull de ritmes i danses típiques de l’Argentina amb el llenguatge propi de la guitarra clàssica i on es poden apreciar les influencies de música tradicional i clàssica de la seva formació.

Després de quinze anys de viure a Catalunya i mobilitzat pel seu amor a la cultura catalana, des de 2017 es troba treballant amb projectes que tenen com a punt de partida la poesia i la música catalanes en idioma català. Al 2019 va presentar en diferents casals catalans de l’Argentina un programa de poesia i cançons en català que incloïa poetes i cantautors de tot el segle XX de Catalunya. Posteriorment, a finals del 2019 i començament del 2020 va presentar un projecte titulat “Cançons en mirall”, que emmirallava cançons catalanes amb cançons llatinoamericanes i que es va interrompre per la pandèmia. Ara es troba dedicat al projecte de musicar  poetes catalans, del segle XX, i poder, a partir de la música, compartir i fer arribar al públic textos poètics de gran valor que romanen en molts casos oblidats.

A més a més de la tasca de creador musical ha anat desenvolupant una incipient carrera dins de la poesia tant en castellà com en català, poemes que, molt d’ells, musicats, formen part del seu repertori habitual.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s